Η Συναισθηματική Νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα καθώς και να αναγνωρίζουμε και να ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα των άλλων γύρω μας. Στην παιδική ηλικία, η ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη ψυχική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ευημερία του παιδιού. Η καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στα παιδιά προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως:
Πιο κάτω θα δούμε πως μπορεί να καλλιεργηθεί η ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην παιδική ηλικία. Καταρχάς, η αναγνώριση συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στα παιδιά. Η αναγνώριση των συναισθημάτων βοηθά τα παιδιά να αποκτούν καλύτερη αυτογνωσία και να συνδέονται αποτελεσματικότερα με τους γύρω τους. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν και να δίνουν όνομα σε αυτά:
1. Αναπνοές και χαλάρωση: Τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν να κατευνάζουν το έντονο αρνητικό συναίσθημα μέσα από τις εισπνοές και εκπνοές. Μέσα από το μέτρημα. Μέσα από την τεχνική της χελώνας, την τεχνική με το θυμωμένο μπαλόνι. Μέσα από τη μουσική, τον ρυθμό, τη ζωγραφική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης έντονων συναισθημάτων όπου μπορεί να εξασκηθεί το παιδί με ένα ειδικό ψυχικής υγείας σε συνεργασία πάντοτε με τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού.
2. Έκφραση μέσω λόγου: Τα παιδιά είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται να εκφράζουν λεκτικά πώς νιώθουν αντί να εκτονώνονται με δυσλειτουργικούς τρόπους ( όπως για παράδειγμα χτυπήματα και καταχρήσεις στο φαγητό με απώτερο σκοπό την συναισθηματική ρύθμιση).
3. Προβληματισμός και επίλυση προβλημάτων: Με την καθοδήγηση ενηλίκων, μαθαίνουν να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις σε προκλήσεις με τι οποίες έρχονται αντιμέτωποι.
4. Παραδειγματισμός από τους γονείς. Οι γονείς είναι τα πρώτα πρότυπα διαχείρισης συναισθημάτων για το παιδί. Το πως ο ίδιος ο γονιός θα διαχειριστεί μια έντονη συναισθηματική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο και πως το παιδί θα την διαχειριστεί.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που μπορεί να διδαχθεί και να ενισχυθεί από μικρή ηλικία. Η στήριξη από γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας είναι καίριας σημασίας για την καλλιέργεια της, προετοιμάζοντας τα παιδιά να γίνουν ενσυνείδητοι και συναισθηματικά σταθεροί ενήλικες.
Βιβλιογραφία
1. Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ. Bantam Books.
2. Salovey, P., & Mayer, J. D. (1990). "Emotional Intelligence". Imagination, Cognition and Personality, 9(3), 185-211.
3. Denham, S. A. (1998). Emotional Development in Young Children. Guilford Press.
4. Shapiro, L. E. (1997). How to Raise a Child with a High EQ: A Parent's Guide to Emotional Intelligence. HarperCollins.
5. Siegler, R., & Alibali, M. W. (2005). Children’s Thinking. Prentice Hall.
6. Παπαδάτου, Δ. (2008). Συναισθηματική Νοημοσύνη και Παιδιά: Πρακτικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς και Γονείς. Εκδόσεις Πατάκη.