Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει, να ονομάζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του καθώς και να κατανοεί τα συναισθήματα των γύρω του. Στην εφηβεία, μια περίοδο γεμάτη αλλαγές, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι έφηβοι καλούνται να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα, να οικοδομήσουν σχέσεις και να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή. Η εφηβεία είναι με περίοδος όπου χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις με τις οποίες ο έφηβος καλείται να έρθει αντιμέτωπος. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από:
Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά. Οι έφηβοι με ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να:
Ποια είναι τα Οφέλη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην Εφηβεία;
Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στους εφήβους προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως:
Πως μπορούν οι γονείς να συμβάλουν στην καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπου οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των παιδιών τους. Μπορούν επίσης να αποταθούν σε ένα Ψυχολόγο (στα πλαίσια της Συμβουλευτικής γονέων) όπου θα τους παρέχει τα κατάλληλα εφόδια τα οποία θα τους βοηθήσουν να συμβάλουν στην περαιτέρω καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών τους. Μερικές πρακτικές που θα τους βοηθήσουν παρατίθενται πιο κάτω:
Πρακτικές Συμβουλές για την διαχείριση των εκρήξεων ενός εφήβου από τους Γονείς
H διαχείριση των εκρήξεων ενός εφήβου από τους γονείς μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχυθεί η σχέση και η επικοινωνία με το παιδί. Οι εκρήξεις αυτές συχνά αποτελούν ένδειξη ότι ο έφηβος προσπαθεί να διαχειριστεί δύσκολα συναισθήματα ή αλλαγές.
Α. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην παίρνετε την έκρηξη του παιδιού σας προσωπικά. Θυμηθείτε ότι ο έφηβος εκφράζει κάτι που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Αποφύγετε να φωνάξετε ή να απαντήσετε επιθετικά γιατί αυτό θα εντείνει τη σύγκρουση.
Β. Εφαρμόστε την τεχνική της "Παύσης". Αν νιώθετε ότι η κατάσταση σας ξεπερνά, πείτε: «Θα το συζητήσουμε όταν ηρεμήσουμε και οι δύο». Δώστε χώρο και χρόνο στον έφηβο να ηρεμήσει πριν συνεχίσετε τη συζήτηση αλλά και σε εσάς για να αποφορτιστείτε.
Γ. Ενισχύστε την επικοινωνία και διατηρήστε ενεργητική ακρόαση. Ακούστε χωρίς να διακόπτετε και δείξτε κατανόηση, π.χ., «Καταλαβαίνω ότι νιώθεις...». Χωρίς κριτική: Αποφύγετε φράσεις όπως «Πάλι υπερβάλλεις» ή «Είσαι αχάριστος».
Δ. Διδάξτε δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων. Βοηθήστε τον έφηβο να αναγνωρίζει και να δίνει όνομα στα συναισθήματά του, π.χ., «Νιώθεις θυμό», «Σε βλέπω απογοητευμένο», «Μοιάζεις δυσαρεστημένος».
Ε. Δείξτε τρόπους εκτόνωσης και συναισθηματικής αποφόρτισης, όπως άσκηση, τέχνη, χορός ή γράψιμο.
Μερικά διαβήματα τα οποία θα σας βοηθήσουν ως προς την διαχείριση μιας συναισθηματικής έκρηξης του παιδιού σας:
Κλείνοντας η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι έμφυτη, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω εκπαίδευσης, υποστήριξης και κατάλληλων εμπειριών. Γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της, βοηθώντας τους εφήβους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εφηβείας και να προετοιμαστούν για μια ισορροπημένη και επιτυχημένη ενήλικη ζωή. Η αντιμετώπιση εκρήξεων από εφήβους απαιτεί υπομονή και συνέπεια, αλλά με τις παραπάνω στρατηγικές μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας και να τους βοηθήσετε να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων. Εάν δείτε ότι οι εκρήξεις κλιμακώνονται, οι εντάσεις αποσυνδέουν την μεταξύ σας σχέση και διαταράσσουν την λειτουργικότητα του εφήβου μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με ένα Ψυχολόγο.
Βιβλιογραφία:
1.Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ. Bantam Books.
2. Salovey, P., & Mayer, J. D. (1990). "Emotional Intelligence". Imagination, Cognition and Personality, 9(3), 185-211.
3. Stein, S., & Book, H. (2011). The EQ Edge: Emotional Intelligence and Your Success. Wiley.
4. Denham, S. A. (1998). Emotional Development in Young Children. Guilford Press.
5. Shapiro, L. E. (1997). How to Raise a Child with a High EQ: A Parent's Guide to Emotional Intelligence. HarperCollins.
6. Παπαδάτου, Δ. (2008). Συναισθηματική Νοημοσύνη και Παιδιά: Πρακτικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς και Γονείς. Εκδόσεις Πατάκη.