Κυριακή Κούππα
08 Oct
08Oct


Απλοί Τρόποι Αντιμετώπισης του Άγχους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί και πρακτικοί τρόποι για να το διαχειριστούμε και να μειώσουμε τις αρνητικές του συνέπειες. Παρακάτω παρατίθενται πέντε εύκολες στρατηγικές για την καταπολέμηση του άγχους.

1. Αναπνευστικές Ασκήσεις

Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε το άγχος. Εστιάζοντας στην αναπνοή σας και κάνοντας βαθιές εισπνοές και εκπνοές, βοηθάτε το σώμα σας να χαλαρώσει. Μια από τις πιο γνωστές τεχνικές είναι η διαφραγματική αναπνοή:
Καθίστε αναπαυτικά, βάλτε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο διάφραγμα.
Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, νιώθοντας την κοιλιά σας να ανεβαίνει. Εκπνεύστε αργά από το στόμα, αδειάζοντας εντελώς τους πνεύμονές σας. Επαναλάβετε για μερικά λεπτά. Αυτή η απλή τεχνική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και να φέρει ηρεμία.

2. Φυσική Άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, τις φυσικές «ορμόνες ευεξίας» του σώματος, και βελτιώνει τη διάθεση. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι έντονο· ακόμα και ένας περίπατος για 20-30 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

3. Διαλογισμός και Ενσυνειδητότητα

Ο διαλογισμός και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Μέσω της ενσυνειδητότητας, μαθαίνετε να εστιάζετε στο παρόν και να αποδέχεστε τα συναισθήματα χωρίς κριτική. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καθίσετε ήσυχα, κλείστε τα μάτια και εστιάστε στις σκέψεις και τις αισθήσεις σας, δίχως να προσπαθείτε να τις αλλάξετε.

4. Οργάνωση και Καθορισμός Προτεραιοτήτων

Το άγχος συχνά προκύπτει όταν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Η οργάνωση και η θέσπιση προτεραιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο. Δημιουργήστε μια λίστα με τα καθήκοντά σας και ξεκινήστε με τα πιο σημαντικά. Προσπαθήστε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας πιο αποδοτικά και να αναγνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα.